Menü

A 6,5 mm-es kaliberek családja lőtéri lövészethez (és vadászathoz is)

Az utóbbi időben- sok év után- amikor a .308-as kaliber volt egyeduralkodó, először az amerikai, majd az európai lövészek is elkezdtek kisebb kaliberek felé orientálódni, főleg a 6.5 mm körüliekre.

Ma a leghasználtabbak között biztosan a Credmoor 6.5 kalibere van, amelyet Hornady vezetett be 2007-ben, aki olyan lőszert akart bemutatni, amely különösen céllövő versenyeken alkalmas, nagy távolságokra.

A .300-as Savage töltényhüvely módosításából született, a kezdeti sebessége alacsonyabb, mint közvetlen riválisának, a Norma 6,5-.284-nak, de a teljes hosszúsága kisebb, ami lehetővé teszi számára, hogy rövid távon alkalmazzák, sőt félautomata Ar-10 készülékek mechanikájában is.

Nagyon hasonló a 6,5x47 Lapua-hoz, a .260-as Remington-hoz, a 6,5x55 Swedish Mauser-hez és a 6,5-.284-hez. A Creedmoor 6,5 kitűnő választás a lőtéri időtöltéshez. Ezekben a lövedékekben a lőpor mennyisége hozzávetőlegesen egyforma,de az átmeneti kúp eltérő szöge miatt a lövés nyomása változik. Az alacsonyabb nyomás nagyobb stabilitást garantál és főleg kisebb stresszt a gyorsuló lövedéknek, amelynek a lehető legkönnyebben kell tudnia stabilizálódni. Az ezek által a lövedékek által létrehozott különböző röppályák tanulmányozása rámutatott arra, hogy néhány kaliber alkalmasabb a golyó stabilizálására sokkal nagyobb távolságokra, mint a mások és így a 6.5 Creedmoor és a 6.5-.284 a leginkább ajánlott választás 600 méteren túli lövéshez. Kisebb távolságokra a .260 Remington és a 6.5x55  valójában egyforma teljesítményűek, de az elsőbbség a pontosságban a 6.5 kaliberek családját illeti, és továbbra is a 6.5x47 Lapua lövedék a legjobb.

Címkék : 6.5 kaliber, lövedékek