Menü

Önnek Picatinny vagy Weaver sínszerelékre van szüksége?

Melyek az alapvető különbségek a két szereléktípus között?

Amikor egy optikát szeretnénk rögzíteni a fegyverünkre, - bármilyen típusút- ehhez a legújabb megoldás a sínes rendszer. A legjobbak speciális acélból készültek, de a piacon találhatunk jókat alumíniumból is, amelyeket kisebb kaliberekhez és nem túl nehéz optikához ajánlott használni.

A klasszikusok - amelyek csavarokkal kerülnek rögzítésre - megbízható, de formálhatatlan támasztékot és stabilitást adnak a gyűrűknek, amelyek fel lesznek szerelve. Léteznek ezen kívül speciális szereléksínek, amelyek lehetővé teszik, hogy felszereljünk és leszedjünk különféle gyors oldású szerelékeket. Ezek azonban, nem minden sínt gyártó cég katalógusában szerepelnek, mert nem gyártják széles körben, gyakorlatilag a mechanika ékszerei.

A klasszikus szereléksínek Picatinny és Weaver néven ismertek, de gyakran összekeverik őket.

Első látásra egyformának tűnnek, de valójában nagyon különbözőek. Közös bennük, hogy az alapjuk egy masszív, szilárd sín, amely rendelkezik egy speciális résszel, ( Olaszországban ”fecskefaroknak” hívják), amelyre rögzítik az előre elkészített zárat a gyűrű alsó részére. A fecskefarok egyik részét
rögzítő csavarral szorítják össze. Ugyanez a csavar rögzítőként is szolgál, mert hornyokba illeszkedik,amelyeket a szereléksínen is ugyanúgy alakítottak ki, így elkerülhetjük, hogy elcsússzon a felszerelt optika a lövés pillanatában. A legfőbb különbség a két típus között, hogy a Picatinny esetében ( a NATO katonai jegyzékében, MIL-STD- 1913 kódjelzéssel), az összes horony ugyanolyan távolságra van, végig a sín egész hosszúságán, nagyon precíz kidolgozást követve.

A Picatinny sín közepén egy hosszanti nút található a nyílt irányzékkal történő lövés megkönnyítésére. Fontos azonban, hogy ez a nút semmilyen formában nem befolyásolja a sín szilárdságát.

A Weaver sínen azonban a hornyok eltérő távolságokra vannak elhelyezve, a különféle gyártók döntései alapján.

Másik fontos különbség maga a horony: a Picatinny-ben négyzet alakúak, hogy maximális támaszt és stabilitást garantáljanak, lehetővé téve azt, hogy sikeresen felszereljünk rá nehéz optikákat is, mint például éjjel látó vagy más, leginkább katonai használatú nehéz technikák, amire ki is lett fejlesztve. A Weaver sín azonban kerekebb formájú és kevésbé mély horonnyal rendelkezik, ezért tehát kevésbé biztos rögzítést ad különösen, ha nagy optikát vagy más nehéz technikát rögzítünk rá.

Fontos: tekintve, hogy más formájúak a hornyok, a Weaver gyűrűket fel lehet szerelni tökéletesen egy Picatinny sínre, míg a Picatinny gyűrűket nem lehet felszerelni Weaver sínekre.

Egyszóval vadászati célra mindkettő ugyanúgy megfelel, bár én személy szerint egy Picatinny-t választanék.

Címkék : szerelékek, weaver sín